C Träning & Hälsa  

Träning när den är som bäst!

Kom igång med Mamma-Mage träning!

Varje år riskerar över 40 000 kvinnor i Sverige, att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Problemen negligeras ofta av vården och klassas främst som skönhetsbesvär. Besvären vi pratar om är diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal.
Efter förlossningen är bukhinnan och magens muskler uttöjda, liksom bäckenbottenområdet. Kvinnan har i detta läge svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna igen.
Glöm situps och plankan – för tunga övningar som under lång tid rekommenderats nyförlösta kvinnor. Övningarna aktiverar de ytliga musklerna och ökar buktrycket kraftigt vilket medför en stor belastning på den redan påfrestade bäckenbottenmuskulaturen samt en icke funktionell bålstabilitet.
En kvarstående diastas samt en påfrestad bäckenbottenmuskulatur som kvinnan inte kan kontrollera kan öka risken för problem som inkontinens, framfall, besvär och smärta från bäckenet och ryggen.
En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. De läcker urin. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de sällan hjälp.
I Sverige ses diastaser främst som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda! Många kvinnor får bestående besvär som påverkar dem resten av livet. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå.

Mamatummy Day, 25/4, vill uppmärksamma dessa problem. Många kvinnor upplever att de är väl informerade och blir väl undersökta under graviditeten men efter förlossningen lämnas de att klara sig på egen hand. Okunskapen hos vårdgivare och tränare är stor om hur man kan aktivera kroppen för att stimulera läkning.
Med professionell hjälp och rätt träning av de djupa magmusklerna och bäckenbottenmusklerna kan de flesta återfå betydligt bättre bålstabilitet och bli mycket bättre. Många blir helt besvärsfria!

Ses 2018.

När du bokar en tid för MammaMage träning får du hjälp att mäta om du har någon ev diastas (magmuskeldelning) samt att vi noga går igenom hur du skall aktivera djupa magen på rätt sätt. Du får övningar med dig att jobba på. Vill du, vilket jag rekommenderar för bästa resultat, jobba vidare så rekommenderar jag paketet om 4 träffar, då får du övningar med dig att träna på egen hand.
Jag tar både emot kunder i min lokal eller så gör jag hembesök.

Besök nr 1: 55 min 600:-
Besök nr 2-4: 45 min 450:-
Paketpris: 4 träffar 1800:- (spara 150:-)

Varför är den då så viktig...MammaMage-träningen??

Magen blir större under graviditeten men vad är det som händer egentligen? 

Under graviditeten händer det mycket med mammamagen. Magmusklerna töjs ut för att ge plats åt barnet/barnen. Det är helt naturligt. Ju mer magen växer inifrån desto mer påverkas magmusklerna, bukhinnan och bindväven som omger musklerna. De djupa magmusklerna (transversus abdominis) töjs tillsammans med övriga strukturer ut och blir efter förlossningen långa och slappa, som ett gammalt gummiband. De yttre magmusklerna (rectus abdominis) förflyttas åt vardera sidan på kroppens framsida när att magen växer. Musklerna fäster in i ett brett band vid magens mitt (linea alba). I vardagligt tal brukar man säga att detta band dras sönder och att separationen kallas rectus diastasis. Att träna den djupa magmuskulaturen rätt innan och under graviditeten verkar minska risken för diastas (med upp till 35%) och minska diastasens storlek

Efter förlossning är det jätte viktigt att träna på rätt sätt för att bygga upp denna muskulatur igen, på rätt sätt. En svag inre cylinder eller en diastas kan ge följande besvär:

- ont i ryggen
- oförmåga att stabilisera magen
- mag- och tarmbesvär
- en putande mage.

- läckage

Denna träning kan du starta med på en gång efter förlossningen då det i början handlar om att hitta aktivering inte hård träning med påfrestning.